請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

照到有 卵巢囊腫!!

B~臭~B 發表於 2010-10-12 08:49:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 打印 上一主題 下一主題

我今年21 , 岩岩去私家照B超, 話我有個大過5cm的囊腫, 好擔心!! 醫生話良/惡都要做手術, 我想知我5cm係咪可以做微創? 大約幾錢??

回復

精彩評論14

正序瀏覽
gavinsfxs 發表於 2010-10-12 09:57:00 | 顯示全部樓層

2個月前我都做咗類似手術, 但我開刀嘅,
超過4cm左右, 又觀察咗一段時間, 如果無縮細, 醫會建議做手術,
因為怕壓著其他器官...
如果妳現時5cm 可以做微創.
其實又唔使太擔心, 大部份都屬良性,
手術費微創大約4~5萬啦!
正常5日左右可以出院添!

回復

傳說之狼 發表於 2010-10-13 08:59:00 | 顯示全部樓層

我今年過年時照到也是“卵巢囊腫”,3.5*4CM,醫生話再大一CM就要動手術,嚇死我啦!結果醫生開了一種藥,叫“桂枝茯苓膠囊”內地一般的藥房有賣,很便宜。加上我爸爸是老中醫,開了一個藥方給我,先吃我爸爸開的中藥一個星期,回香港后再吃醫院醫生開的藥。半個月后,由于我整金屬牙,,磨細了牙齒后要急着做埋金屬牙套,我回大陸整好牙后再去醫院婦產科檢查,醫生居然說我的囊腫完全好了,一點都沒有喇,我簡直不敢相信!上個月底我回去辦證,順便再去CHECK一次,囊腫已經完全好了,沒有復發。哈哈,開心死我了。但我不知道到底是醫生開的藥醫好了我,還是我爸爸的中藥醫好的。總之你不要着急,先吃點中藥,觀察一段時間。希望我以上的經歷對你有幫助喇~。

回復

mkmk0720 發表於 2010-10-14 11:54:00 | 顯示全部樓層

簡體d字出錯?? 睇唔到, 唔明你想講咩...

回復

mosjessica 發表於 2010-10-14 11:56:00 | 顯示全部樓層

OO, 我係澳門人, 見澳門無咩本地論壇會討論呢個topic, 所以就係呢度問下HK 大約幾錢... 聽你咁講, 我都無咁驚.... 我要睇我家人會唔會出到做微創的價錢, 唔得的話我都要做開刀lo..

回復

BONAQUA 發表於 2010-10-14 11:57:00 | 顯示全部樓層

樓主我同妳一樣大啊
我都好擔心自己係咪
但又好似係肚腩ONLY
因為訓係度時都係平坦既
我想問下妳有囊腫時有咩表面特徵/身體有無咩問題出現?
eg:肚好大之類呢d
thanks

回復

溫柔體貼 發表於 2010-10-14 02:59:00 | 顯示全部樓層

我真係唔知, 無特別的感覺ga, 我都係咁岩去做檢查先知!!

回復

小肉妹 發表於 2010-10-15 04:54:00 | 顯示全部樓層

我上年都照到有個3.5cm既泡泡呀~ 但醫生完全冇開過藥俾我食..
好`驚呀..
同人地食1樣咁多野, 人地個肚少少脹, 我就脹到半個西瓜咁

係咪做完手術就唔會咁樣架喇??? 困擾左我好耐.. thanks~~~~

回復

山上花花榴槤 發表於 2010-10-16 10:15:00 | 顯示全部樓層

要做檢查先知?!
點樣既檢查呀?
x-ray? 姑娘摸到??

回復

內向方正的汽車 發表於 2010-10-17 06:30:00 | 顯示全部樓層

係呀, 要去照婦產科的超聲波掃瞄!   小的係睇唔到, 摸到的話都幾大下ga..

回復